Banke u Hrvatskoj ostvaruju prelaku zaradu: Bliži se trenutak promjene, što tu Vlada točno može…

Ako na e-mail adrese novinari dobivaju priopćenja Hrvatske narodne banke u kojima se ističe kako je dobit bankovnog sustava narasla 73,2 posto, dok su ključni pokazatelji bankovne profitabilnosti (povrat na imovinu i povrat na kapital) na rekordnim razinama, onda se ne trebate nazivati analitičarom kako biste zaključili da bankari i dalje iskorištavaju nestvarno povoljne uvjete poslovanja.

Nastavlja se, naime, eksploatacija velike razlike između kamata na kredite i kamata na štednju, koju u osnovi široko definiramo kao cijenu novca. Drugim riječima, bankari i dalje drže cijenu svojeg “temeljnog proizvoda” (tj. novca) vrlo visokom, kako bi realizirali što višu neto kamatnu maržu te, posljedično, što višu dobit. Ako vidimo da su trenutačno kamatne stope Europske središnje banke u rasponu 4-4,75 posto, onda se i dalje čini vrlo skromnim nuditi hrvatskim štedišama povećanje kamata na štednju na 1 ili 2 posto.

Uostalom, banke i dalje daju kamate na štednju koje su osjetno niže od kamate ESB-a, što znači da i dalje žele zadržati lake profite, koji su u osnovi razlika između kamate ESB-a i kamate koju banke daju na depozite. I dalje laka zarada, a da se nisu vrući hladne vode napili. Što slijedi?

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay