Znanje, obrazovanje i inovacije određuju društveni razvoj i utječu na gospodarski rast, a uspostava kvalitetnoga inovacijskog sustava treba biti prioritet svakoga društva koje želi ekonomski napredovati, istaknuto je na konferenciji “Tematska inovacijska vijeća karika koja nedostaje”.

Formiranjem Nacionalnog inovacijskog vijeća, koje će u petak održati svoju drugu redovnu sjednicu, započelo se i s konkretnom pripremom i umrežavanjem onoga što Hrvatskoj fali – realnog poduzetničkog sektora, akademske zajednice i lokalne i centralne države.

U toj mreži, kako je pojasnio Horvat, više neće dominirati lokalna ili državna administracija, već će u tim vijećima 70 posto učesnika biti iz realnog sektora, 20 posto iz akademske zajednice i 10 posto iz lokalne i centralne administracije.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić istaknuo je da se danas vodi bitka za pozicioniranje u globalnom svijetu kroz znanje, obrazovanje i inovacije. Mi ćemo se pozicionirati u svijetu ovisno o tome koliko budemo uspješni po znanju i prijenosu toga znanja u gospodarstvo. Bez inovacija i znanja ne možemo biti kompetitivni. Znanje, obrazovanje i inovacije određuju društveni razvoj i utječu na gospodarski rast, kazao je Kusić napominjući kako oni koji više ulažu u to imat će više uspjeha.

Cijeli članak možete pročitati na: vijesti.hrt.hr

Foto: Pixabay