S rekordnim padom BDP-a, koji bi se trebao zaustaviti tik ispod dvoznamenkastog, tisućama nezaposlenih i tvrtkama u problemima, gotovo kao ‘fake news’ zvuči vijest da plaće u Hrvatskoj bez obzira na sve – rastu

Dio rasta može se pripisati dobrim trendovima iz 2019. prije pojave koronavirusa, kada je BDP uživao svoju petu godinu ‘u plusu’, a iseljavanje prisililo poslodavce da aktivno zadržavaju radnike, mameći i ih i većim plaćama.

Ni udar koronavirusa nije bitno zaljuljao sliku koju iscrtava statistika: od siječnja do studenog 2020. neto plaća porasla je 2,5 posto (realna 2,3%) na 6741 kunu, a bruto plaća 2,4 (2,2% realno) na 9200 kuna.

Dio razloga leži upravo u borbi protiv epidemije jer je u studenom rast plaća zdravstvenih djelatnika i socijalne skrbi iznosio 8,3 posto.

Rasle su i u prerađivačkoj industriji (5,7%) te IT-ju 5,6%. Najlošije su prošli zaposlenici u turizmu i ugostiteljstvu kojima su primanja pala 6,8 posto čime je nastavljeno klizanje devet mjeseci zaredom zbog Covida 19 koji je najviše šteta donio uslužnom sektoru.

Najveća neto plaća isplaćena je u naftnom biznisu, 10.964 kune, a najmanja u zaštitarskom, 4368 kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay