Dostupnost nekretnina počinje se pogoršavati, istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Krajem ove ili početkom 2022. Hrvatska bi se trebala vratiti na razine prije krize. Dobra vijest za gospodarstvo s perspektivom eura 2023., no optimističnoj slici prijete brojni rizici, od slabe procijepljenosti do balona na tržištu nekretnina, moglo se čuti na konferenciji Zagrebačke burze i mirovinskih fondova “Izazov promjene”.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će idućeg tjedna izaći s rebalansom i novim projekcijama.

Povratak krajem ove godine

“Krajem ove ili početkom iduće godine trebali bismo dosegnuti pretpandemijske brojke”, rekao je. Vlada će osvježiti i fiskalna očekivanja za naredne tri godine koje će obilježiti provedba Nacionalnog plana oporavka i otpornosti čiji bi efekti u prosjeku trebali pogurati BDP za 1,5 postotnih bodova.

Na planu eura, kaže, sve ide po planu. Kamatne stope i tečaj nisu upitni, no nova je bojazan inflacija. “Nama je inflacija prioritet zbog društva, gospodarstva i građana, no treba ju gledati i kroz Maastricht iako je Hrvatska na prosjeku EU. Po projekcijama i to bismo trebali zadovoljiti. Realni datum ulaska u eurozonu je 2023., ne ne vidim razloga da ne ispunimo kriterije”, kazao je Marić.

Uvođenje eura moglo bi smanjiti premiju rizika za dvije razine i time dijelom amortizirati mogući rast kamatnih stopa, što je aktualna tema u posljednje vrijeme.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay