S uvođenjem eura u Hrvatskoj, na čiji je put ozbiljan iskorak bio ulazak u Europski tečajni mehanizam u srpnju, nestat će (ili se bitno smanjiti) valutni i kreditni rizici, a imovina mirovinskih fondova postati bitno likvidnija.

Moglo se to čuti s trećeg ‘Financial Bruncha’ Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) na temu eura. “Imovina obveznih mirovinskih fondova polako prerasta domaće tržište kapitala, posebno u pogledu ograničenja valutne izloženosti.

“Već 2021. bit ćemo iznad tržišne kapitalizacije trgovanih dionica na Zagrebačkoj burzi”, rekao je on, poručivši da su aktivnosti mirovinskih fondova doprinijele razvoju domaćeg tržišta obveznica, što je i bila jedna od njihovih zadaća, a to je utjecalo i na promjenu valutne strukture obvezničkog duga Hrvatske.

Iduća faza je uvođenje zajedničke europske valute. Ulazak Hrvatske u europodručje, društvo 19 zemalja EU s platežnim sredstvom eurom šira je priča od samog smanjenja valutnog rizika, premda je to sigurno jedna od najvećih prednosti. Iz perspektive voditelja upravljanja imovinom u mirovinskim fondovima ulazak u eurozonu znači i bitno likvidniju imovinu.

“Uvođenje eura ne znači da će mirovinski fondovi smanjiti ulaganje u Hrvatskoj već se time otvara prostor da višak, odnosno rast imovine mirovinskih fondova iznad rasta domaćeg kapitala i tržišta bude uložen na inozemnim tržištima čime se postiže diverzifikacija”, smatra Grbac. Samo vrijeme ulaska u eurozonu je, kaže, bitno, jer je termin ulaska u tečajni mehanizam bio vrlo povoljan.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay