„Što se tiče odjeće, brendovi koji se povezuju s takvom praksom su H&M i Zara radi porasta online trgovine. I luksuzni brendovi poput Burberrya spaljuju neprodanu robu kako bi zadržali visoke cijene svojih proizvoda“, objašnjava Borzan.

Europski parlament je velikom većinom usvojio nova pravila o ekodizajnu proizvoda kojima je zabranjeno uništavanje neprodane odjeće, obuće i elektroničkih uređaja. Na zabrani je radila i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

EU svake godine spali između 11 i 32 milijuna novih majica kratkih rukava, i samo taj jedan odjevni predmet uzalud potroši 35 milijarde litara vode, 12 300 tona pamuka, 1.9 milijuna litara nafte. 

„Zabranjujemo traćenje resursa kako bi se namirila nečija pohlepa. Prije dvije godine u Škotskoj je otkriveno da Amazon na tjednoj bazi uništava 130 tisuća novih laptopa, dronova, različitih kućanskih električnih aparata koji nisu prodani ili su vraćeni. Vjerojatno su procijenili da im je jeftinije spaliti nego donirati. Zato uvodimo posebnu zabranu i za elektroničke uređaje“, rekla je Borzan.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay