boban-business-news-2

V R I J E M E

 
„Vrijeme nije iskustveni pojam koji bi nekako proizlazio iz iskustva. Naime, istodobnost i uzastopnost ne bi se javljale u opažanju da im predstavljanje vremena ne daje osnovu a priori. Samo je pod tom pretpostavkom moguće da predočimo sebi da neki predmeti postoje u istome vremenu (istodobno) ili u različitim vremenima (uzastopno).”

Kant, I. Kritika čistog uma, 2. izdanje., 1787.

 

Razmišljajući o uvodu u prvu kolumnu kojom započinjem ovaj ciklus, neminovno mi se otvorilo pitanje onog čime smo oduvijek okruženi, onog što nas determinira, onog u čemu živimo, ili smo živjeli, onog koje nas uvijek (i iznova čeka), vraća, ali i podsjeća, ono iz čega učimo ili ponavljamo lekcije, a ponajprije, ne zaboravimo – bez obzira na to što mi uradili, ostvarili ili ga pak pokušali zaustaviti – ono neminovno (nezaustavljivo) teče. Ukoliko si do sada niste uspjeli predočiti, sve gore navedeno stane u jednostavnu riječ: VRIJEME.
 
Pripremajući ovaj tekst, sukladno mojoj provenijenciji znanstvenice, pokušavajući odgovoriti velikom izazovu ovog zadatka, istraživala sam literaturu i utvrdila da su, počevši još od vremena prije Krista, teoretičari pokušavali definirati vrijeme iznoseći različite, ponekad i neobične, definicije. Ono što je zajedničko svim definicijama jest da vrijeme predstavlja „tijek” – i da se neminovno veže uz „događaj”. Razlog „rasprave” najčešće su razlike u shvaćanju apsolutnog ili relativnog vremena ili pak postojanja „istodobnosti” vremena. Ipak, nakon cjelokupnog pregleda, ni nakon ovoliko godina, mogu sa sigurnošću (u)tvrditi, da znanost nije uspjela dati sveobuhvatnu definiciju vremena uzimajući u obzir njegovu kompleksnost.
 
Najjednostavnija od danih definicija, u smislu trajanja, kaže da vrijeme predstavlja redoslijed događaja koji se doživljavaju kao prošlost, sadašnjost i budućnost nastajanja i proživljavanja tih događaja. Vrijeme koje nezaustavljivo teče – iz sadašnjosti prelazi u budućnost, ali i sadašnjost pretvara u prošlost, stvoreno je od trenutaka. Isti ti trenuci kroz jedan treptaj prelaze u prošlo svršeno vrijeme.
 
Za čovjeka – jedinica vremena jest njegov život – trenuci koje prolazi od rođenja često zaboravljajući da je svaki trenutak dragocjen. Za prirodu – jedinica vremena jest beskonačnost: od postanka svijeta. Za ekonomiju: ključna jedinica usporedbe i obračuna jest u predefiniranom vremenu – izjednačavajući definiciju kroz sintagmu: vrijeme je novac. Ipak, psihologija uvodi i pojam percepcije događaja, odnosno čovjekovog subjektivnog „doživljaja” vremena u kojem živi. Posvuda čujem „žal” za nekim boljim prošlim vremenima, koje nerijetko, „uljepšavamo” u našem sjećanju. I napokon, pojam „sjećanja” ponajprije izdvaja čovjeka od ostalih živih bića jer čovjek u svom sjećanju, u svojoj svijesti, pohranjuje drage događaje, i proživljava drage, ali i teške trenutke. Sama svijest i osvješćivanje ljudi oduvijek su bili težište svih prošlih, sadašnjih i nadam se – budućih vremena. Jer sposobnost stanja svijesti u kojem čovjek uči kroz tijek vremena dovodi do temeljne odrednice vremena – a to je ZNANJE!
 
Učiti iz prošlog vremena, prošlih grešaka znači nužno ne ponavljati ih u budućnosti. Metoda pokušaja i pogreške – kao dio znanosti i laboratorijskih eksperimenata – dovela je ovaj svijet do tehnoloških vrhunaca koje ranije nismo mogli ni zamisliti. A što nam tek donosi buduće vrijeme? Na to ni pitanje nam ni jedna znanstvena teorija ne može dati točan odgovor. I ovaj tekst samo je jedan od pokušaja odgovora izazovu vremena. Ipak, složit ćete se ako kažem: „Povijest je učiteljica života!” Bilo da govorimo o ekonomiji, pravu ili medicini, vrijeme je ključna determinanta tijeka događanja.
 
Vrijeme određuje našu budućnost i budućnost cjelokupnog planeta. A čovjeku je pak dana svijest i sloboda izbora da svoje vrijeme na ovom svijetu iskoristi na način koji odabere. Naravno, sukladno znanju i informacijama kojima raspolaže. Na ovom mjestu svoje vrijeme stavljam u službu znanja i stručnosti, informiranja i učenja. Na kraju Vam želim dobrodošlicu u svijet Terracon Business Newsa – gdje je usvajanje znanja kroz vrijeme na prvom mjestu!

 

Doc. dr. sc. Marija Boban
Glavna i odgovorna urednica TBN