Vrijednost uvoza hrane dosegnut će ove godine rekordnih 1,8 bilijuna dolara zbog viših cijena koje poljoprivrednicima ipak ne nadoknađuju troškove, upozorila je u četvrtak agencija UN-a za hranu i poljoprivredu FAO.

U odnosu na prošlu godinu vrijednost uvoza porast će za 2,9 posto, odnosno za 51 milijardu dolara, a čak 49 milijardi tog iznosa otpada na više cijene hrane, ističu u FAO-u. “S obzirom na nagli rast cijena inputa, zabrinutost za vremenske prilike i pojačanu neizvjesnost na tržištu zbog rata u Ukrajini, FAO-ova najnovija prognoza signalizira vjerojatno ograničenje ponude na tržištu hrane i novu rekordnu vrijednost troškova uvoza”, objasnio je ekonomist FAO-a Upali Galketi Aratchilage.

Visoke cijene obično su dobra vijest za proizvođače jer donose veću zaradu, ali nju u aktualnom slučaju nadmašuju sve veći troškovi inputa zbog poskupljenja energije i ograničenja izvoza ključnih umjetnih gnojiva iz velikih proizvođača, upozorava FAO.

Potraje li, takva će situacija dovesti u pitanje brzo i efikasno povećanje proizvodnje. “Nagli rast cijena inputa otvara pitanje mogu li si ga poljoprivrednici širom svijeta priuštiti”.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay