SLAVONSKI BROD, 5. svibnja 2017. (Hina) – Uzgajivači su protiv novoga cijepljenja stoke, a obeštećenje od 19 milijuna kuna zanemarivo je u odnosu na štetu koju su pretrpjeli nakon cijepljenja protiv kvrgavosti kože, poručili su u petak predstavnici seljačkih udruga s konferencije za novinare.

Uzgajivači su izašli pred novinare nakon što je za sljedeći tjedan najavljen drugi krug cijepljenja protiv kvrgavosti kože goveda.

Udruga proizvođača mlijeka iz Brodsko-posavske županije izračunala je da su vlasnici goveda za pretrpljene gubitke primili tek 114 kuna po cijepljenom grlu.

“Hvala ministru na ovakvoj pomoći, ali šteta je daleko veća. Po isplatnim listama vidljivo je da je proizvodnja mlijeka nakon cijepljenja pala za 25 posto, a tu su i brojna uginuća, pobačaji junica, smanjeni prirast grla u tovu. Na mom gospodarstvu šteta je oko 100.000 kuna”, rekao je predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije Ivan Klasnić.

Uzgajivači podsjećaju da kvrgavost kože goveda nije zabilježena u Hrvatskoj i da je Hrvatska jedina zemlja u kojoj je cijepljenje obavljeno preventivno.

Ministarstvo poljoprivrede pozivaju da odustane od cijepljenja, smatrajući da ono donosi veliku i dugoročnu štetu uzgajivačima.

Klasnić podsjeća kako su predstavnici Ministarstva uoči cijepljenja tvrdili da neće biti nuspojava, ali su one krenule već deset dana nakon cijepljenja.

Uzgajivači se pribojavaju da će posljedice za njih biti i gore nakon drugog kruga cijepljenja, jer će dio njih novim pravilnicima biti onemogućen da uopće podnese zahtjev za naknadu štete. Među njima su i uzgajivači goveda u sustavu krava-tele koji raspolažu s 58.000 grla goveda.

“Štetu trpimo jer u Ministarstvu poljoprivrede ne znaju Bruxellesu obrazložiti štete koje trpimo”, kaže vlasnik stada goveda u sustavu krava-tele Miško Šklempe.

On smatra da je nastavak cijepljenja u Hrvatskoj besmislen, jer je najavljeno ukidanje preventivnog cijepljenja protiv kvrgavosti kože goveda.

Na konferenciji za novinare bilo je i komentara o prijedlogu novog zakona o poljoprivrednom zemljištu pri čemu je rečeno kako je problem što se raspolaganje spušta na razinu općina, koje nemaju kapaciteta za obavljanje tog posla.

Predstavnici poljoprivrednih udruga osvrnuli su se i na najavu novog zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori te se usprotivili obaveznom članstvu u toj organizaciji, tvrdeći ne brani interese obiteljskih gospodarstava.

(Hina)