NEW YORK, 6. travnja 2017. (Hina/AFP) – Američki agrokemijski i poljoprivredni div Monsanto izvijestio je o skoku dobiti u drugom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući povećanoj prodaji sjemenske robe i dobrim rezultatima u poslovanju s herbicidima i zaštitom usjeva.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s veljačom neto dobit poljoprivrednog giganta poskočila je 28,7 posto, na 1,4 milijarde dolara, izvijestila je kompanija u srijedu. Prihodi su porasli 12,0 posto, na 5,1 milijardu dolara.

„Oduševljeni smo izvanrednom prvom polovinom fiskalne godine i snažnim drugim tromjesečjem, i to u kontinuirano teškim makroekonomskim uvjetima za poljoprivredu”, rekao je glavni izvršni direktor Monsanta Hugh Grant.

U odjelu sjemena i genomike izdvajaju snažan rast dobiti na kulturama kukuruza i soje. U odjelu koji se bavi poboljšanjem poljoprivredne produktivnosti i proizvodi, među ostalim, sredstvo za suzbijanje korova Roundup, dobit je također snažno porasla u usporedbi s istom razdobljem prethodne godine.

Monsanto je prihvatio 66 milijardi dolara vrijednu ponudu za preuzimanje koju mu je dostavio njemački div farmaceutskih proizvoda i kemikalija Bayer. Regulatori za zaštitu tržišne utakmice pomno analiziraju predloženu transakciju, paralelno s drugim krupnim transakcijama u tom sektoru.

U utorak je američki regulator odobrio 43 milijardi dolara vrijednu ponudu ChemChina za preuzimanje švicarskog proizvođača pesticida i sjemena Syngente nakon što je kineska tvrtka pristala prodati dio poslovanja.

(Hina)