FRANKFURT, 2. svibnja 2017. (Hina/Reuters) – Oko 90 posto dodatnog novca koji je Europska središnja banka (ECB) ubrizgala u financijski sustav eurozone kako bi potaknula gospodarski rast akumulira se u pet najbogatijih zemalja-članica, pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje.

Glavni je razlog što novac ne nastavlja put iz Njemačke, Francuske, Nizozemske, Luksemburga i Finske u ostale zemlje eurozone “nesklonost riziku”, zaključuju u ECB-u.

To znači da ni 10 godina nakon financijske krize banke u zemljama koje plivaju u gotovini još nisu sklone prekograničnom kreditiranju, napominje Reuters.

“Čini se da opće jačanje nesklonosti riziku i konzervativnija interna ograničenja rizika među bankama nakon financijske krize možda i dalje ograničavaju prekogranične tokove likvidnosti i široku međubankovnu redistribuciju likvidnosti unutar eurozone”, zaključilo je 14 autora ECB-ove studije.

ECB je od 2015. godine agresivnom kupnjom obveznica i jeftinim kreditiranjem banaka kreirao nekih 1.500 milijardi eura dodatne likvidnosti.

Činjenica da se taj novac i dalje akumulira u najbogatijim zemljama eurozone umjesto da cirkulira dalje i odlazi tamo gdje je najpotrebniji mogla bi djelomice potkopati ECB-ova nastojanja i pokazuje da je Europska unija još daleko od ostvarivanja planirane bankovne unije.

ECB-ovo istraživanje pokazuje da 60 posto novca koji su ECB i središnje banke zemalja eurozone kreirali završava u Njemačkoj, gdje prodavatelji, uglavnom britanske banke, imaju svoje račune. Dodatnih 20 posto završava u Francuskoj.

Autori upozoravaju da taj podatak ne objašnjava u potpunosti zašto se višak likvidnosti potom akumulira u samo pet zemalja. Razlog su po njihovom mišljenju vanjski faktori, poput zdravijih banaka koje privlače više štediša i novih propisa zbog kojih je međubankovno kreditiranje postalo manje privlačno.

“Povratne informacije iz banaka i daljnja analiza upućuju na zaključak da na razinu viška likvidnosti u pojedinim banaka snažno utječu regulatorni zahtjevi i poslovni modeli banaka”, napominju autori.

(Hina)