Svi zaziru od GMO hrane, voća, povrća, žitarica. Rijetki će se odlučiti za konzumaciju GMO-a ako znaju o čemu se radi. Jedino ako im se podvali nešto genetski modificirano pod izvorno, prirodno i domaće. GMO je reguliran sa različitim zakonima i uredbama od nacionalnog pa do EU zakonodavstva. Sukus svega je da GMO mora biti označeno, jasno napisano na proizvodima pa tko voli neka izvoli.

Europska komisija upravo priprema novu uredbu kojom će se regulirati novu generaciju genetski modificiranih organizama (GMO) proizvedenih takozvanim novim genomskim tehnikama. Bojazan je da će takva nova uredba razvodniti postojeći regulatorni režim za GMO koji se ionako nije pravilno primjenjivao, odnosno izigravao se na svakom koraku od poljoprivrednika i proizvodnje pa do trgovaca poljoprivrednim proizvodima na bazi GMO-a.

Zelena akcija tako apelira na relevantne institucije u Hrvatskoj i hrvatske predstavnike u EU da odbace ovakav prijedlog te da kao minimum zahtijevaju zadržavanje postojećih standarda na ovom području.

Pojašnjavaju da će se, ako nacrt nove uredbe prođe, na našim poljima i tanjurima pojaviti proizvodi novih, još uvijek nedovoljno istraženih tehnologija, a koje neće biti moguće detektirati, niti će krajnjim potrošačima biti osigurana informacija da se radi o novom genetski modificiranom proizvodu koji je proizveden primjenom novih genomskih tehnika (NGT).

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr