Poreznim izmjenama koje su stupile na snagu početkom godine povećan je raspon oporezivanja. Ranije je on iznosio od 0,66 do 1,99 eura po četvornom metru korisne površine, no po novome je donja granica spuštena na 0,60 eura, a gornja podignuta na pet eura.

Većina turističkih gradova i općina duž jadranske obale imala je i dosad najviši porez od 1,99 eura, a sada su iskoristili mogućnost podizanja granice na pet eura po kvadratu. Najradikalniji potez učinili su Dubrovnik i Mljet, koji dosad nisu naplaćivali porez na kuće za odmor, a sada su uveli maksimalno opterećenje od pet eura.

Među najvećim gradovima maksimalan porezni trošak vlasnicima vikendica i drugih stambenih nekretnina s povremenim korištenjem uveli su Zagreb, Rijeka, Pula, Šibenik i Dubrovnik. Porezno opterećenje, u manjoj mjeri, povećali su Karlovac (s 1,06 na 2 eura) i Kaštela (s 0,66-1,59 na 2 eura).

Sedam velikih gradova, među kojima i dva turistička središta (Split i Zadar), zadržalo je postojeće opterećenje, a šest gradova s liste top 20 i dalje ne naplaćuje ovaj namet.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Image by Michelle Raponi from Pixabay