LONDON, 22. svibnja 2016. – Što se više bliži datum referenduma : BREMAIN ili BREXIT to su veće i javne rasprave. Tako je u intervjuu u nedjeljnom SUN-u britanski premijer David Cameron upozorio je glasače da bi se mogli suočiti s većim računima u trgovinama odluči li zemlja na referendumu 23. lipnja napustiti Europsku uniju, navodeći mogući pad vrijednosti sterlinga.

Cameron je vodeća figura u inicijativi BREMAIN za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji uoči referenduma, čiji će ishod imati dalekosežne posljedice za nacionalno gospodarstvo, njezinu ulogu u svjetskoj trgovini i njezin globalni diplomatski status.

Njegovi komentari označavaju zaokret u taktici kampanje  za ostanak: pritisak u smjeru toga da se razjasni izravna povezanost makroekonomskih rizika koji su dosad dominirali u raspravi o Brexitu i njegovu mogućem utjecaju na svakodnevni život Britanaca.

BREXIT bi mogao utjecati na porast cijena

Upozorenja stižu  iz vladinih analiza o kratkoročnom utjecaju koji bi britanski izlazak iz EU mogao imati na glasače. Naime cijena troškova hrane i pića za prosječnu obitelj tjedno porasla za gotovo 3 posto, odnosno 174, 06 dolara na godinu, a da bi cijena odjeće i obuće mogla porasti za 5 posto.

Suparnička kampanja za ostanak Velike Britanije  ipak ne slaže se s tim analizama. Matthew Elliot iz kampanje za napuštanje EU smatra da EU podiže cijene u našim supermarketima zbog svoje protekcionističke politike.

Ipak, prema anketama u Velikoj Britsniji prevladava BREMAIN: šest od sedam anketa objavljenih prošli tjedan pokazuje da u zemlji vodi kampanja za ostanak zemlje u Europskoj uniji.

IZVOR: Reuters/ Press