Vlada: ‘Imat ćemo najbolje ocjene u povijesti‘

Ovim povećanjem, kažu u hrvatskoj Vladi, Hrvatska bi po prvi put u svojoj povijesti po sve tri agencije (S&P, Fitch i Moody‘s) imala investicijsku razinu kreditnog rejtinga

Jedna od najvećih svjetskih agencija za kreditni rejting, Moody’s, najavila je u petak navečer da će podignuti hrvatski kreditni rejting za dva stupnja, na investicijsku razinu, ukoliko se 12. srpnja i službeno formalizira preporuka Vijeća Europske unije od 17. lipnja da se Hrvatska može priključiti europodručju 1. siječnja 2023.

Trenutni kreditni rejting Hrvatske po Moody’su još od studenog 2020. na razini je Ba1, što je jedna razina ispod investicijskog rejtinga, a povećanjem za dvije razine rejting bi prvi puta dosegnuo investicijsku razinu (Baa2), odnosno najviši rejting otkad je Moody’s prvi put Hrvatskoj dodijelio rejting 1999. godine.

Ovim povećanjem, kažu u hrvatskoj Vladi, Hrvatska bi po prvi put u svojoj povijesti po sve tri agencije (S&P, Fitch i Moody’s) imala investicijsku razinu kreditnog rejtinga.

Moody’s će, najavili su, do sredine srpnja pratiti teče li proces usvajanja pravnih akata koji formaliziraju ulazak Hrvatske u europodručje po planu, a ključna je odluka ECOFIN-a 12. srpnja, a kada se pravni akti usvoje, hrvatski kreditni rejting Moody’s će podići za dvije razine – na Baa2.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr