KOPENHAGEN, 9. veljače 2017. (Hina/AFP) – Danski brodarski i naftni div Maersk zabilježio je u 2016. godini velike gubitke zbog otpisa imovine u naftnom poslovanju, objavila je kompanija i najavila ostavku dugogodišnjeg predsjednika uprave.

Maersk je u četrvtom lanjskom tromjesečju proveo otpis 2,7 milijardi dolara vrijednosti imovine u podružnicama Maersk Supply Service i Maersk Drilling jer, kako je objavio, očekuje slabije izglede.

Strategija grupe dugo je bila održavanje ravnoteže između prijevoza, kojem odgovaraju niske cijene nafte, i proizvodnje nafte, što je profitabilno kada su cijene nafte visoke. No, poslovni je model posljednjih nekoliko godina pod pritiskom jer su cijene nafte, kao i utovara bile niske.

“Prošla je godina bila teška, s nepovoljnim kretanjima na svim našim tržištima”, navodi se u priopćenju kompanije.

Neto gubitak iznosio je 1,94 milijarde dolara, u usporedbi s dobiti od 791 milijun dolara u 2015. godini. Prodaja je pala za 12 posto, na 35,46 milijardi dolara.

Predsjednik uprave Michael Pram Rasmussen je nakon 14 godina na tom položaju podnio ostavku, a od 28. ožujka naslijedit će ga danski poduzetnik Jim Hagemann Snabe, bivši čelnik njemačkog proizvođača softvera SAP-a. Tu odluku još moraju potvrditi dioničari.

U lipnju prošle godine izvršnog direktora Nils Smedegaard Andersena, koji je taj posao obavljao od 2007., zamijenio je Soren Skou, dotadašnji čelnik Maersk Linea, vodećeg svjetskog brodara kontejnera. Skou je odlučio preusmjeriti Maersk na prijevoz, iako je to poslovanje trenutno pod pritiskom globalne prekapacitiranosti, i prodati poslovanje tvrtke povezano s naftom.

(Hina)