ZAGREB, 3. ožujka 2017. (Hina) – Koordinacija velikih potrošača električne energije pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) od Vlade traži smanjenje tereta rasta naknade za obnovljive izvore energije (OIE), jer njezino podizanje smanjuje konkurentnost članica i otežava im poslovanje, priopćeno je u petak iz HUP-a.

Novoosnovana Koordinacija traži da se visina naknade za OIE utvrđuje polugodišnje, sukladno stvarnim troškovima proizvodnje OIE za promatrano razdoblje.

HUP-ova Koordinacija, koja obuhvaća značajne izvoznike iz prerađivačke industrije te velike tvrtke iz djelatnosti trgovine i logistike, predlaže i izuzeće određenih skupina kupaca električne energije od plaćanja pune visine naknade za OIE. Tako se radi u drugim članicama EU-a, gdje se, primjerice, rasterećuju potrošači koji na mjestu preuzimanja električne energije imaju minimalnu potrošnju od jednog gigavatsata, navodi se u priopćenju.

Treba razmotriti i druge kriterije, poput ulaganja u energetsku učinkovitost i izvoznu orijentiranost pojedine tvrtke, kažu u HUP-u.

Smatraju da bi za kupce električne energije-obveznike ishođenja dozvole za emisije stakleničkih plinova naknada trebala ostati ista kao sada, jer oni već provode mjere kojima doprinose ostvarivanju ciljeva 2020., posebno u energetskoj učinkovitosti i smanjenju količina emisija stakleničkih plinova.

“U HUP-u očekujemo da nas Ministarstvo zaštite okoliša (…) uključi u konzultacije na temu naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora te da hitno i bez odgađanja zajedničkim naporima izradimo mjere kojima će se smanjiti teret rasta naknade za OIE na gospodarstvo”, kažu poslodavci.

Upozoravaju da nedostatak informacija o visini naknade za OIE i roku u kojem se namjerava donijeti odluka o njenom rastu utječe na neizvjesnost poslovanja, posebno zbog troškovne konkurentnosti potrošača električne energije iz gospodarstva.

“Nagle promjene uvjeta poslovanja, posebno s kratkim rokovima uvođenja, neizbježno uzrokuju negativne efekte na gospodarstvo”, kažu u HUP-u.

HUP-Koordinacija velikih potrošača električne energije osnovana je jučer, a tvrtke članice su: Agrokor, Atlantic grupa, Belje, Bomark, Cemex, Conex Trade, DS Smith Plastics, Elektro-Kontakt, Ferro-Preis, F.O. / Development, Ina, Messer Croatia Plin, MIV, Pisinium, RALU Logistika, Sardina, Varteks PRO, Viktor Lenac, Vindija i Zagrebački električni tramvaj.

Osnivanje HUP-ove Koordinacije rezultat je aktualne situacije koja stvara atmosferu neizvjesnosti te nosi velik rizik rasta troškova električne energije hrvatskim poslodavcima, kažu u HUP-u.

(Hina)