Izgleda kako Bitcoin postaje prisutan u kanalima plaćanja gdje ranije nije bio uobičajen…

Postaje li Bitcoin dio financijskog mainstreama?

To pitanje nameće se nakon što je najpoznatija svjetska kriptovaluta ovaj tjedan ponovo dosegla vrijednost od 18.000 dolara. Samo po sebi novi veliki skok vrijednosti Bitcoina nije velika novost jer je ta kriptovaluta i do sada dosizala vrlo velike vrijednosti, ali ih potom i gubila. Sada izgleda kako Bitcoin postaje prisutan u kanalima plaćanja gdje ranije nije bio uobičajen.

Tako je PayPal, jedan od najvećih svjetskih sustava plaćanja, od listopada dopustio kupovinu i prodaju kriptovaluta preko računa korisnika.

Drugi značajni igrač na tržištu transakcija, Square Inc. počeo je držati jedan dio rezervi gotovine u Bitcoinima, a slično je učinio i niz drugih high tech kompanija.

Fidelity investment, kompanija koja upravlja imovinom od 3,3 tisuće milijardi dolara, pokrenula je svoj prvi Bitcoin mutal fund.

Međutim, zanimljivi podaci, poput onoga da 26 milijuna trgovaca sada preko PayPala prima plaćanja u kriptovalutama, nikako nije jamstvo malim ulagačima da treba riskirati s Bitcoinom ili drugim kriptovalutama. Radi se o krajnje volatilnoj vrsti financijske imovine koja je upravo dosegla ukupnu tržišnu kapitalizaciju od 510 milijardi dolara, ali se isto tako u vrlo kratkom roku može desiti da se ta velika vrijednost jako brzo ispuše.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay