Kinesko tržište nosi rast globalne potražnje za zrakoplovima, a sada imaju svoj avion C919

Tek što je iznenadila svijet činjenicom da je strelovito preuzela poziciju najuspješnijeg globalnog izvoznika automobila pretekavši Japan i Njemačku, NR Kina je napravila novi veliki iskorak u zrakoplovnoj industriji.

Nakon ovogodišnjeg autosajma u Šangaju, gdje su impresionirali svijet spektakularnom ponudom e-vozila s povoljnim cijenama, Kinezi su lansirali novu liniju vlastitog komercijalnog zrakoplova, što je najava daljnjeg brzog preslagivanja u trgovinskim bilancama najvećih ekonomija svijeta s dramatičnim posljedicama na njihov rast i prosperitet.

Kompanija Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC) predstavila je prošli mjesec novi C919 zrakoplov za koji najavljuju da će globalno postati dio mnogih zračnih flota, ali i zadovoljiti ogromne potrebe domaćeg tržišta.

Postaje sve očiglednije kako KP Kine strateški priprema smanjivanje ovisnosti o uvozu, što se u zrakoplovnoj industriji ne odnosi samo na finalni proizvod (zrakoplov) nego na lance dobave dijelova koji zapošljavaju milijune.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay