ZAGREB, 30. prosinca 2016. (Hina) – Veterinarska akcija u mjestu Križnica, gdje je zabilježen slučaj ptičje gripe kod domaće peradi, uspješno je završena u petak poslijepodne, akcijom je bilo obuhvaćeno 29 poljoprivrednih gospodarstava i u njoj je eutanizirano oko 990 komada peradi, a 40 je uzoraka uzeto za daljnje analize, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako se navodi u priopćenju, veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede uspješno je danas u 15 sati završila provođenje propisanih mjera eutanazije peradi, dezinfekcije i dekontaminacije na 29 poljoprivrednih gospodarstava u mjestu Križnica, u Virovitičko-podravskoj županiji, nakon potvrde da je 15 komada domaće peradi na jednom poljoprivrednom gospodarstvu uginulo od posljedica zaraze ptičjom gripom soja H5N8.

“Eutanizirano je ukupno oko 990 komada peradi, a 40 uzoraka uzeto je za daljnje analize. Sve eutanizirane životinje neškodljivo su zbrinute u pogonu tvrtke Agroproteinka”, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Radi sprečavanja širenja potencijalne zaraze propisat će se mjere postupanja s peradi u okolnim mjestima od utvrđenog mjesta žarišta, najavljuju iz Ministarstva, iz kojeg zahvaljuju građanima i medijima što se pridržavaju sigurnosnih mjera.

Iz Ministarstva podsjećaju da je influenca ptica (ptičja gripa) vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi.

Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. Infekcija u ptica i peradi se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom, lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, odnosno sve što dođe u kontakt s takvim izmetom, tako da je mogućnost horizontalnog prijenosa velika.

Sukladno važećem zakonodavstvu obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru.

Karakteristični znakovi bolesti su iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti; potištenost; nakostriješenost perja; značajan pad nesivosti i valivosti, loša kvaliteta ljuske jajeta; kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun; edem glave i vrata; cijanoza kreste i podbradnjaka; sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu; živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje).

Iz Ministarstva pozivaju posjednike peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi.

 

(Hina)