Vijest o velikom opozivu BMW-ovih vozila serije 3 u Njemačkoj, gdje je u servise pozvano 430.000 vlasnika ovog popularnog sportskog modela, izazvalo je dosta interesa i kod nas.

Naime, radi se o modelima serije 3 koji su proizvedeni u razdoblju od 2004. do 2011. godine, što znači da su stari između deset i 17 godina.

S obzirom da je riječ o serijama BMW-a oznake E90, E91, E92 i E93, te na godinu proizvodnje njihova prosječna starost bi mogla biti oko 13,5 godina. To su već prilično stara i izraubovana vozila pa smo u Centru za vozila Hrvatske provjerili koliko se uopće takvih automobila kreće našim cestama. Prema podacima koje smo dobili od Gorana Pejića, pomoćnika uprave za tehničke poslove CVH-a, s važećom prometnom dozvolom na dan 24. veljače 2021. godine, BMW-a serije 3 proizvedenih u razdoblju između 2004. i 2011. godine je 11.578 primjeraka.

Kontaktirali smo i Anu Barać, voditeljicu marketinga u tvrtki Tomić & Co. koja je generalni uvoznik za BMW-ova vozila i dobili odgovor kako su u svojim servisima do sada pregledali i doradili nešto više od tisuću takvih vozila, te da se provođenje tehničkih mjera nastavlja i dalje.

– U svrhu točnog izvještavanja javnosti želimo naglasiti kako se radi o preventivnoj mjeri kojom se kontrolira ožičenje regulatora brzine ventilatora koji upuhuje zrak u kabinu vozila (ne ventilatora hladnjaka kako se navodi u nekim medijima). Na samom ožičenju može doći do pojave korozije, a u rijetkim slučajevima i pregrijavanja električnih vodiča. Do sada nije zabilježen niti jedan slučaj koji bi doveo do samozapaljenja instalacije. Napominjemo da je odrađivanje ove tehničke mjere besplatno za svako obuhvaćeno vozilo u bilo kojem BMW ovlaštenom servisu, stoji u priopćenju tvrtke Tomić & Co.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay