LONDON, 27. travnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 51 dolara pod utjecajem vijesti o obnovi proizvodnje na dva ključna naftna polja u Libiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila 1,14 dolara niža nego na zatvaranju tržišta prethodnog dana i iznosila je 50,68 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 48,51 dolar.

U fokusu tržišta bila je informacija neimenovanog izvora u libijskim naftnim krugovima i lokalnog dužnosnika da je proizvodnja na naftnom polju Šarara u Libiji obnovljena nakon prekida prosvjeda naoružane skupine koja je blokirala cjevovode. Proizvodni je kapacitet tog polja gotovo 300 tisuća barela dnevno.

Izvor iz naftne industrije dodao je da je obnovljena i proizvodnja na naftnom polju El Fil.

U takvom su okruženju trgovci zanemarili službeni podatak o padu zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu za 3,6 milijuna barela i fokusirali se na snažan rast zaliha benzina, za 3,4 milijuna barela, s obzirom da je ponuda nadmašila potražnju.

“Prošlog su tjedna američke komercijalne zalihe porasle za više od 6,5 milijuna barela”, naglašava Tamaš Varga iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates. “Taj je skok komercijalnih zaliha u SAD-u zaustavio proces uravnoteženja zaliha”, dodaje Varga.

Proizvodnja nafte u SAD-u također raste i od sredine prošle godine uvećana je 10 posto, na 9,27 milijuna barela dnevno.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 49,63 dolara, što znači da je porasla za 42 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina)