ZAGREB, 18. travnja 2017. (Hina) – U riječkom Brodogradilištu Viktor Lenac na 2017. godinu gledaju s optimizmom i očekuju značajno veći prihod i dobit, a najveći utjecaj na rezultat će imati opsežna preinaka zapovjednog broda Šeste flote Američke ratne mornarice ‘USS Mount Whitney’, kao nastavak programa modernizacije ovog broda, izvijestili su u utorak iz tog brodogradilišta.

Napominju kako je do danas dovršeno oko 65 posto projekta i radovi napreduju prema planu. Robot Spiderjet odstranjuje staru boju s ponosa Šeste flote Američke ratne mornarice koji je od prosinca prošle godine već četvrti put na modernizaciji u riječkom škveru.

Za skidanje boje robot primjenjuje vodu pod visokim tlakom, koristeći inovativnu i ekološki čistu tehnologiju – Ultra High Pressure Water Jet. Za osam sati rada Spiderjet obradi 400 kvadratnih metara brodske površine, što odgovara radu 10 radnika, navodi se u priopćenju.

“Na ovaj se način dramatično podiže produktivnost rada i učinkovitost procesa, čime postajemo značajno konkurentniji na izazovnom tržištu. Želim naglasiti da Spiderjet ne oduzima posao radnicima, nego nam omogućuje da ih preusmjerimo na poslove više vrijednosti i kudikamo humanije uvjete rada od pjeskarenja”, istaknuo je predsjednik Uprave Brodogradilišta Viktor Lenac Aljoša Pavelin.

Brodogradilište, kako se navodi, zbog povećanja opsega posla ima sve veću potrebu za kvalitetnom radnom snagom koje u hrvatskoj brodogradnji kronično nedostaje, pa će primjena inovativne tehnologije donekle olakšati i taj teret.

Osim ubrzanja poslovnih procesa, smanjenja radnih sati i posljedičnog povećanja konkurentnosti, energetski učinkovita UHPW tehnologija smanjit će i potrošnju energije za oko 60 posto te istovremeno štiti i okoliš.

Ulaganje u ovu inovativnu tehnologiju tvrtku je stajalo par milijuna kuna, ističu iz Brodogradilišta.

Iz Vitor Lenca podsjećaju kako je visoka delegacija Američke ratne mornarice boravila u ožujku u Brodogradilištu i izuzetno su zadovoljni onim što su vidjeli – planirani rokovi su u potpunosti ispoštovani, kvaliteta izvršenih radova je izuzetno visoka, a sigurnost i zaštita na radu na vrlo visokoj razini.

Osnovni ugovor je vrijedan 21 milijun dolara, a aktiviranjem dodatnih opcija bi ukupna vrijednost projekta mogla dosegnuti i 30 milijuna dolara, navodi se u priopćenju.

Na dokovima u uvali Martinšćica američki vojni brod trebao bi ostati do konca srpnja, a nakon odlaska ‘USS Mount Whitneya’, u ovom riječkom brodogradilištu najavljuju nastavak jake poslovne aktivnosti i popunjenost kapaciteta drugim projektima.

U priopćenju se navodi i da je u 2016. godini Brodogradilište Viktor Lenac ostvarilo 274 milijuna kuna prihoda i 1,45 milijuna kuna dobiti.

(Hina)