Brodogradilište Viktor Lenac ostvarilo je u prvih devet mjeseci ove godine ukupni poslovni prihod od 401,6 milijuna kuna, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani te neto dobit nakon oporezivanja od 27 milijuna kuna, podaci su iz izvješća o rezultatima poslovanja objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni poslovni rashodi bili su 360,9 milijuna kuna, a do kraja rujna ostvarena je EBITDA od 58,3 milijuna kuna, također višestruko veća nego u istom razdoblju lani. Neto dobit prije oporezivanja je 33,8 milijuna kuna, a privremenim obračunom poreza na dobit proizlazi neto dobit nakon oporezivanja od 27 milijuna kuna.

Povezana tvrtka Viktor Servisi, koja je u potpunom vlasništvu brodogradilišta, imala je gubitak od 391.000 kuna, pa je ukupna kosolidirana dobit prije oporezivanja Grupe Viktor Lenac 33,4 milijuna kuna.

Iz Uprave ističu da je brodogradilište u devet mjeseci imalo visoku zaposlenost kapaciteta. Obavljena su 43 standardna remontna posla, uz dodatne prihode od raznih usluga. Dovršena je složena preinaka broda „Navigator“, kao i projekti sklapanja „Liebherr“ dizalica i završno testiranje intergriranog sustava za intervencije u slučaju incidenta na podmorskoj bušotini.

Najznačajni projekt je opsežni remont zapovjednog broda američke 6. flote “USS Mount Whitney”, koji je osigurao prihod veći od očekivanog. Radovi na tom brodu završeni su do sredine listopada te je brod , nakon probnih vožnji, napustio kostrensko brodogradilište.

Zaposlenost kapaciteta smanjena je u kolovozu i rujnu, pa su pojačane aktivnosti na obnovi dokova, posebice doka 5 i pontonskog mosta za pristup doku 5 i doku RI-38.

U rujnu je nastavljena suradnja s Američkom ratnom mornaricom i ugovoren je manji remontni posao na aluminijskom katamaranu „USNS Trenton“. Nastavak suradnje očekuje se i u 2018., na nekoliko manjih projekata. U rujnu su u tijeku bila i dva posla ugradnje sustava za pročišćavanje balastnih voda i remont tankera za kuvajtsku tvrtku Kuwait Oil Tanker Company.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com