Kriza uzrokovana koronavirusom snažno je pogodila i vinogradarsko-vinarski sektor, stoga je Hrvatska gospodarska komora resornom Ministarstvu poljoprivrede predložila izmjene Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, tzv. vinske omotnice. Anketa koju je provela Komora u sklopu Udruženja vinarstva HGK pokazuje da je trenutno problematičan plasman 50 do 60 posto zaliha vina, a za prvih šest mjeseci očekuje se pad prodaje i do 80 posto.

„Komora je predložila da se najveći dio od 43 milijuna kuna potpora usmjeri na smanjenje zaliha kroz destilaciju viškova vina, uz potporu od pet kuna po litri na bazi od 11 posto alkohola. Minimalna prijava za destilaciju bila bi pet tisuća litara, maksimalna do 30 posto zaliha. Ostatak bi se koristio za krizno skladištenje,“ rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, napomenuvši da prijedlog uključuje i povoljnu kreditnu liniju za vinare kroz HBOR i Hamag Bicro, uz prihvatljive instrumente osiguranja i kamate, ročnost od pet godina i poček od godinu dana.

Smanjena potrošnja, zalihe koje su na najvišoj razini od 2009., dodatne uvozne carine na europska vina u SAD-u kao glavno tržište EU te pandemija značajno su destabilizirali tržište vina u EU, a to se preslikalo i na hrvatsko tržište.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay