MOSKVA, 22. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Ruski državni naftni div Rosneft izvijestio je u srijedu o snažnom skoku neto dobiti u zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca zahvaljujući višim cijenama nafte a pripremaju i teren za investicije u libijski naftni sektor.

U razdoblju od listopada do prosinca neto dobit Rosnefta udvostručena je u odnosu na prethodna tri mjeseca i iznosila je 52 milijarde rubalja (907,7 milijuna dolara).

Na godišnjoj je razini neto dobit blago smanjena.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije poskočila je na godišnjoj razini 31,3 posto, na 365 milijuna rubalja.

Prihodi su uvećani za četvrtinu u odnosu na isto razdoblje godine ranije, dosegnuvši 1.500 milijardi rubalja.

U ponedjeljak je čelnik ruskog diva Igor Sečin na rubu londonskog Međunarodnog tjedna nafte s predsjednikom uprave libijske državne naftne kompanije NOC Mustafom Sanallom potpisao sporazum o suradnji, koji utire put ruskim ulaganjima u libijski naftni sektor.

Prema tom će sporazumu dvije kompanije formirati radni odbor koji će ispitati mogućnosti suradnje na različitim poljima, uključujući istraživanje i proizvodnju nafte.

Prošlog je mjeseca čelnik libijske kompanije najavio planove o poticanju ulaganja inozemnih naftnih kompanija u sklopu nastojanja da se libijska proizvodnja nafte do 2022. godine poveća na 2,1 milijun barela dnevno.

“Potrebna nam je pomoć i ulaganja velikih međunarodnih naftnih kompanija kako bismo ostvarili naše proizvodne ciljeve i stabilizirali naše gospodarstvo”, kazao je Sanalla.

“Sporazum s najvećom ruskom naftnom kompanijom udara temelje zajedničkom identificiranju područja suradnje”, dodao je čelnik libijske kompanije.

Britansko-švicarski trgovac robom Glencore, koji je krajem prošle godine zajedno s katarskim državnim stabilizacijskim fondom QIA kupio 19,5 posto udjela u Rosneftu i trgovinski je partner ruske kompanije već dugo podupire libijsku naftnu kompaniju u Tripoliju. Nedavno su produljili sporazum koji im daje pravo na prodaju trećine aktualne libijske proizvodnje.

Libija je inače izuzeta od prošlogodišnjeg sporazuma Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o ograničenju opskrbe za 1,8 milijuna barela dnevno radi potpore cijenama nafte.

“U suradnji s NOC-om Rosneft i Rusija mogu igrati važnu i konstruktivnu ulogu u Libiji”, naglasio je čelnik libijske naftne kompanije.

(Hina)