Gotovo 50 tisuća stanova u Zagrebu zjapi prazno.

Proizlazi to iz analize koju je Lider napravio na osnovu podataka Državnog zavoda za statistiku i podataka o potrošnji električne energije od HEP ODS-a. 

Naime, prema preliminarnim podacima DZS-a iz popisa stanovništva 2021. godine u Zagrebu živi oko 300 tisuća kućanstava, a broj stambenih jedinica iznosi čak 393 tisuće.

Budući da se dio stanova iznajmljuje turistima kroz dnevni najam te da u zagrebačkim stanovima živi priličan broj studenata koji su vjerojatno kao svoje mjesto prebivališta naveli druge gradove, za pretpostaviti je da svih 90 tisuća stanova, koliko iznosi razlika u broju kućanstava i stambenih jedinica, nisu prazni.

No, zbog neprijavljivanja podstanara radi neplaćanja poreza, teško je doći do stvarne brojke o iznajmljenim stanovima, bilo da je riječ o turističkom ili dugoročnom najmu.  

Kako bi ipak došli do okvirne brojke praznih stanova ili onih koji se tek povremeno koriste, zatražili smo od HEP-a podatke o broju stanova koji imaju godišnju potrošnju električne energije manju od 500 kWh (prosječno kućanstvo troši oko 3500 kWh). 

– Iz kategorije kućanstvo 47.567 njih ima potrošnju manju od 500 kWh godišnje – glasi odgovor koji smo dobili iz HEP ODS-a.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay