U zadnjem tjednu srpnja cijene pšenice u veleprodaji kretale su se u rasponu od 1,65 do 3,25 kuna po kilogramu, odnosno 2,19 kuna u prosjeku što je najniža prosječna cijena u zadnja tri mjeseca, kada se je kretala u rasponu od 2,40 do 2,70 kuna po kilogramu. Prosječna cijena pšenice u zadnjem tjednu srpnja i dalje je 55 posto viša nego u isto vrijeme prošle godine.

No, za razliku od trenda pada cijena pšenice, kako uočava Zvjezdana Blažić, konzultantica u Smarteru, cijene brašna, koje su u zadnja tri mjeseca u veleprodaji porasle između 52 posto do čak 79 posto (meko brašno) u zadnjih tjedana nisu padale.

Hrvatski ratari prije mjesec dana, kada su otkupljivači pšenice objavili cijene po kojima će otkupljivati ovogodišnji urod, graknuli su od nezadovoljstva. Nadali su se da će im otkupljivači ponuditi 2,50 kuna po kilogramu, a ponuđeno im je ‘samo’ 2,00 do 2,30 kuna (ovisno o kvaliteti pšenice), što je 90 lipa više nego prošle godine. Tvrdili su da im to neće pokriti ni troškove proizvodnje.

Blažić smatra da to nije točno. Obrazlaže da su ratari u sjetvu krenuli prošle jeseni, prije nego što su krenula silna poskupljenja inputa te da je ovogodišnja otkupna cijena, najviša u povijesti, u svakom slučaju značajno veća nego što su to bili troškovi proizvodnje.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr