U drugoj po veličini banci u Hrvatskoj od 20. kolovoza kamatna stopa na tzv. standardnu štednju na rok oročenja od 6 mjeseci 1,5 posto. Trenutno je oko nule.

Hoće li i hrvatska Vlada slijediti primjer talijanske i uvesti novi dodatni porez na zarade banaka, još ne znamo. Ministar financija Marko Primorac s tim je u vezi prije nekoliko dana podsjetio kako monetarna politika nije u nadležnosti Vlade, ali je rekao i kako u Ministarstvu “analiziraju situaciju i razmatraju niz mjera, uključujući i one iz područja porezne politike”. U međuvremenu je pak nagovijestio i što se od drugih mjera iz arsenala razmatra i razrađuje.

Zbog posljedica monetarne politike Europske središnje banke (ECB) i njegovu se resoru, kaže, priprema sustav koji bi građanima omogućio ulaganje u kratkoročni državni dug, koji ulagateljima nosi osjetno bolje kamate od onih koje ostvaruju na oročenja u bankama. Dakle, logika je slična kao kod tzv. narodnih obveznica, samo što su posrijedi kraći rokovi, što je građanima u osnovi i potencijalno zanimljivije.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr