ZAGREB, 20. travnja (Hina) – Vlada je u četvrta donijela konačni prijedlog zakona o državnim potporama, kojemu se dodaju odredbe o transparentnosti potpora te dopunjuju odredbe koje se odnose na registar potpora, kao i odluku o financiranju projekta modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić-Zabok, čija se vrijednost procjenjuje na 80 milijuna eura.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je riječ o još jednom usklađivanju s pravnom stečevinom EU, gdje se jača transparentnost sustava državnih potpora.

Zakonom o državnim potporama uređene su nadležnosti Ministarstva financija i davatelja državnih potpora male vrijednosti u Hrvatskoj, odnosno do granice kada nadležnost u pogledu državnih potpora prelazi na Europsku komisiju, u skladu s pravnom stečevinom EU.

“Konačnim prijedlogom zakona dodaju se odredbe o transparentnosti državnih potpora te se dopunjuje postojeća odredba u dijelu koji se odnosi na registar državnih potpora”, kazao je državni tajnik u Ministrstvu financija Željko Tufekčić.

Postizanje transparentnosti, kako je rekao, odnosi se na obvezu države članice EU da na jednoj mrežnoj stranici objavi podatke o programima i pojedinačnim državnim potporama, pojedinačnim državnim potporama koje premašuju iznos od 500 tisuća eura te ostale propisane podatke. S obzirom na ovlasti Ministarstva financija iz postojećeg Zakona o državnim potporama, mrežna stranica na kojoj će se objavljivati podaci o državnim potporama bit će mrežna stranica Ministarstva financija, rekao je Tufekčić.

Prijedlogom zakona mijenjaju se i odredbe o sadržaju registra državnih potpora i potpora male vrijednosti tako da se obuhvat registra proširuje te se olakšava njegovo korištenje. U već ustrojeni registar, tijela koja dodjeljuju potpore unosit će podatke svakodnevno, umjesto da ih dostavljaju jednom godišnje, a podaci koji će se objavljivati bit će detaljniji u odnosu na dosadašnje unose.

Svi podaci o dodijeljenim potporama bit će vidljivi pa će zainteresirani, a posebice poduzetnici moći vidjeti jesu li potpore koje su dodijeljene, npr. njihovim konkurentima zakonite.

Na ovaj će se način, kako je rekao Tufekčić, postići potpuna transparentnost dodijeljenih državnih potpora što će u konačnici utjecati i na jačanje učinkovitost i utroška javnih sredstava putem državnih potpora.

Odluka o projektu modernizacije pruge Zaprešić-Zabok

Vlada je donijela i odluku o financiranju projekta modernizacije i elektrifikacija pruge Zaprešić – Zabok.

Kako je kazao ministar mora, promet i infrastrukture Oleg Butković, tom odlukom osiguravaju se sredstva za financiranje  prihvatljivih troškova projekta modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić-Zabok, koji su procijenjeni na 80,8 milijuna eura ili 614,39 milijuna kuna bez PDV-a, a koja će osigurati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture do pozitivnog okončanja cjelokupnog postupka dodijele sredstava iz fondova EU.

Projekt  se planira financirati u razdoblju od 3 godine od ugovaranja, kazao je Butković te dodao kako je u isto vrijeme HŽ Infrastruktura dužna osigurati sredstva za plaćanje PDV-a i sredstva za neprihvatljive troškove vezane uz provedbu projekta, a koja iznose 20,9 milijuna eura. Sredstva za taj projekt planirana su državnim proračunom za ovu godinu te projekcijama za 2018. i 2019.

Vlada je na sjednici u četvrtak dala i suglasnost Krapinsko-zagorskoj županiji za zaduženje kod Privredne banke Zagreb (PBZ). Riječ je o kreditu od 15,3 milijuna eura, na rok od 13 godina, uz 2 godine počeka te fiksnu kamatnu stopu od 2,12 posto. Kredit bi se koristio za financiranje Područne škole u Martinišću (8 milijuna kuna) te dovršetak izgradnje sportske dvorane pri Osnovnoj školi Đurmanec (7,3 milijuna kuna).

(Hina)