ZAGREB, 19. siječnja 2017. (Hina) – Vlada je na sjednici u četvrtak Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) dala suglasnost za osnivanje predstavništava u Kini, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Njemačkoj, Italiji i Austriji.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva i obrta Martina Dalić pojasnila je kako je HGK suglasnost za otvaranje tih predstavništava zatražila temeljem iskazanog interesa svojih članica, a u cilju intenziviranja bilateralne gospodarske suradnje Hrvatske i zemalja u kojima se predstavništva otvaraju.

Dalić je istaknula kako je HGK Vladu izvijestila i da je troškove za otvaranje predstavništava osigurala u svom financijskom planu, kao i da imaju u planu iskoristiti mogućnost suradnje s Ministarstvom vanjskih poslova u smislu zajedničkih korištenja prostora.

Od predstavništava za koje je HGK zatražila suglasnost, ove godine bi se trebala otvoriti predstavništva u Beogradu i Sarajevu.

Novosti u sustavu koncesija

U redovnu saborsku proceduru Vlada je uputila prijedlog Zakona o koncesijama, kojim se, prema riječima ministra financija Zdravka Marića, u hrvatsko zakonodavstvo implementiraju europske direktive, ali i propisuje uravnotežen i fleksibilan pravni okvir za davanje koncesija koji će osigurati učinkovit i transparentan pristup tržištu svim gospodarskim subjektima te učinkovita pravna zaštita.

Jedna od velikih promjena u sustavu koncesija koju predviđa ovaj zakonski prijedlog, istaknuo je Marić, uvođenje je strateških interesa Republike Hrvatske u području koncesija.

Kao strateški interes pritom su prepoznate koncesije za izgradnju i upravljanje autocestama, željezničkim prugama, prijenos i distribuciju električne energije, izgradnju i upravljanje infrastrukturom za prijenos nafte i plina.

Za takve koncesije, kazao je Marić, predviđa se donošenje posebnih zakona, kao i mogućnost da Sabor proglasi i dodatne koncesije kao one od strateškog interesa.

Utvrđeni prijedlozi urbanističkih planova za uređenje Sljemena

Po prvi put, temeljem Zakona o prostornom uređenju, Vlada je utvrdila i prijedloge urbanističkih planova uređenja državnog značaja za dva projekta uređenja skijaško-turističkog kompleksa na Sljemenu, a koji, uz ostalo, predviđaju izgradnju nove žičare, heliodroma za hitne intervencije, rekonstrukciju TV tornja, dopunu ponude ‘Tomislavca’, ali i gradnju montažnog adrenalinskog parka.

Riječ je o prijedlozima urbanističkih planova uređenja (UPU) „Vršna zona“ i „Skijaški kompleks“, koji će Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja poslati u javnu raspravu. Dok traje javna rasprava o planovima uređenja, provest će se i postupci javne rasprave o studijama utjecaja tih planova na okoliš, kazao je resorni ministar Lovro Kuščević.

Prijedlog UPU „Vršna zona“ obuhvaća planirani smještaj gornje stanice žičare iz smjera Zagreba, rekonstrukciju Vidikovca u sklopu gornje stanice skijaške žičare Panjevina te sportske sadržaje. Predviđa i rekonstrukciju i turističku valorizaciju TV tornja te dopunu ponude Tomislavovog doma sportsko-rekreacijskim sadržajima.

Ovim planom uređenja obuhvaćena je površina od 14,57 hektara, što je 0,081 posto površine Parka prirode Medvednica.

Prijedlog urbanističkog plana uređenja „Skijaškog kompleksa“ Medvednica, pak, predviđa rekonstrukciju i gradnja nove infrastrukture, odnosno skijaških žičara i staza te novog akumulacijskog jezera, kao i dopuna sustava zasnježenja, sportskih i turističkih sadržaja, potrebnih površina za očekivani broj posjetitelja te smještaj helidroma za hitne intervencije na skijalištu.

Posebno je razmotrena mogućnost cjelogodišnjih sportsko-rekreacijskih aktivnosti planiranom izgradnjom montažno-demontažnih konstrukcija za adrenalinske parkove i stazu za ljetno sanjkanje na površini skijaških staza, koje će se postavljati izvan skijaške sezone.

Ovaj plan uređenja obuhvaća površinu od 104,3 hektara, odnosno 0,58 posto Parka prirode Medvednica.

(Hina)