Premijer Andrej Plenković u godišnjem je govoru o stanju države i nacije još jednom izbjegao dati obećanje na koliko će vlast srušiti inflaciju iduće godine. Inflaciju je u jedan sat spomenuo samo sedam puta. Banski dvori nastavljaju i potiču indeksaciju plaća. Kojom još nitko nigdje nije pobijedio rast cijena robe i usluga

Naime, nelojalna odluka države kao poslodavca (koja oktroiranim porezima puni proračun) natjerat će i svakog privatnog poslodavca, koji to ikako može, da i svojim zaposlenicima diže primanja. Osobna će potrošnja tako i 2024. biti glavni generator rasta BDP-a. I inflacije. Koja već treću godinu zaredom najteže pogađa gubitnike, onih 850 tisuća stanovnika Hrvatske koji su u opasnosti od bijede ili već žive u bijedi. 

Vrlo je važno uočiti koliko u Banskim dvorima ignoriraju inflaciju. Za razliku od mnogih zemalja u kojima je ciljana inflacija među prioritetima, u završnici govora o stanju nacije Plenković nije spomenuo rušenje inflacije. Inflaciju je u jednosatnom govoru spomenuo samo sedam puta. I to u prošlom, a ne u budućem vremenu. Spomenuo je samo rujan ove godine, kad se godišnja inflacija spustila na i dalje visokih i opasnih 6,7 posto. Onda je za rast cijena okrivio globalne okolnosti i poduzetnike koji su neopravdano dizali cijene. 

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay