Vlada je predstavila prijedlog državnog proračuna za 2016. godinu u kojem su planirani prihodi od 114,9 milijardi kuna, a rashodi od 122,4 milijarde, te deficit od 7,5 milijardi kuna ili 2,2 posto BDP-a. Kada se tomu doda šest izvanproračunskih fondova i lokalna samouprava, taj se deficit na razini opće države penje na 9,2 milijarde kuna ili 2,7 posto BDP-a, prema nacionalnoj metodologiji. I prema EU metodologiji ESA 2010 proračunski deficit bit će ispod 3 posto BDP-a.

rast-1“Imali smo dva vrlo uspješna tjedna, ali idemo dalje raditi”, kazao je hrvatski premijer Tihomir Orešković na početku sjednice Vlade. “Ovo je samo početak, to nam je svima jasno. Što se sve više upoznajemo s našim resorima, mislim da ćemo naći dodatne mogućnosti za povećanjeefikasnosti i druge reforme kroz ove četiri godine”, izjavio je Orešković, ocijenivši da je prijedlog proračuna za 2016. kvalitetan. Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da je pred ministrima akt koji sadržava 18.245 proračunskih pozicija, podijeljenih u 53 razdjela, 203 glave i dr.

 

Od reakcija na prijedlog proračuna izdvajamo izjavu glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetića koji je u četvrtak izjavio kako se iz predloženih Vladinih smjernica za izradu državnog proračuna za ovu godinu ne vide reforme koje je Vlada najavljivala. U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u četvrtak pak su ocijenili da su predložene Vladine smjernice za izradu državnog proračuna za ovu godinu tek prvi korak, iza kojega bi trebale slijediti strukturne reforme, a da je projicirana stopa rast BDP-a od 2 posto ostvariva, ali ipak relativno optimistična.

 

Izvor: HINA, www.hina.hr