Zbog visokog koruptivnog rizika funkciju praćenja usklađenosti trebat će uvesti trgovačka društva u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Jedna je to od novosti koju donosi Strategija sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine. Nacrt prijedloga te strategije prošli je tjedan prihvatila Vlada Republike Hrvatske.

Funkciju praćenja usklađenosti od prije imaju trgovačka društva u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske.

Potrebno je uvesti dodatne mjere!

„Zbog prisutnosti korupcije na lokalnoj razini o čemu sustavno izvješćuju mediji, najizazovnija će biti provedba antikorupcijskih mjera u sustavima javne nabave u području lokalne i područne (regionalne) samouprave. Postupci javne nabave u Republici Hrvatskoj sada su pod strogom kontrolom od objave dokumenata do donošenja odluke o odabiru dobavljača, no korupcija nastaje prije, tj. u postupku kreiranja uvjeta i definiranja tehničkih specifikacija. Tu dolazi do namještanja natječaja za pojedine dobavljače. Zato je potrebno uvesti dodatne antikorupcijske mjere kroz financijske i nefinancijske kontrole unutar poduzeća, tj. sudionike javne nabave kako bi se rizik korupcije sveo na minimum. Da bi takvi sustavi funkcionirali, mora postojati volja vodstva i menadžmenta poduzeća“, kazala je stručnjakinja za poslovnu etiku dr. sc. Silvija Vig, iz CODUPO d.o.o.

Cijeli članak možete pročitati na: womeninadria.com

Foto: Pixabay