Donacije financijskih sredstava za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun: HR12 1001 0051 8630 0016 0, Državni proračun Republike Hrvatske, s pozivom na broj odobrenja: HR68  5444 – OIB uplatitelja.

Donacije financijskih sredstava za uplatitelje izvan Republike Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke. BIC (SWIFT) CODE BANKE: NBHRHR2XXXX. Naziv i adresa primatelja: Ministarstvo financija Republike Hrvatske, Katančićeva 5, 10000 Zagreb. Broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0. Referenca plaćanja: Pomoć za obnovu nakon potresa. 

Vlada je na sjednici u srijedu proglasila 2. siječnja Danom žalosti u Republici Hrvatskoj te otvorila račun državne riznice za pomoć unesrećenima, a premijer Andrej Plenković zamolio je građane da budu oprezni s obzirom na pojavu lažnih računa za uplatu pomoći.

Vlada je otvorila račun državne riznice za pomoć unesrećenima.

“Za pomoć unesrećenima, izraz solidarnosti velik je interes i iz domovine i Hrvata izvan Hrvatske koji su se angažirali”, rekao je premijer. Dodao je da je velika potpora jučer bila prijatelja i partnera diljem Europe i svijeta koji također žele pomoći nakon ovoga potresa te im je uputio zahvale.

Hrvatsku će danas posjetiti Janez Lenarčić, slovenski povjerenik nadležan za ovakve izvanredne situacije, primit će ga nakon Vlade, a potpredsjednik Vlade Davor Božinović i ministrica Tramišak zajedno s njim i potpredsjednicom EK Dubravkom Šuicom posjetit će Sisačko-moslavačku županiju.

Ministar Marić objasnio je da se račun otvara po istom principu kao i za prikupljanje donacija nakon zagrebačkog potresa u ožujku te za borbu protiv covida i da je riječ o računu Državne riznice.

Napomenuo je kako ga od jutros novinari pitaju za navodnu pojavu lažnih računa, te uputio na službeni račun državne riznice i istaknuo da je “važno da se prate i instrukcije nadležnih institucija vezane za bilo koje druge mogućnosti i vidove pomoći”.

“Uz račun Crvenog križa, Državna riznica je službeni račun”, rekao je Marić i unaprijed zahvalio na uplatama, a medijima na pomoći.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay