Projekt LNG na Krku strateški je projekt Vlade i Vlada je odlučila ubrzati njegovu realizaciju donošenjem posebnog zakona koji će olakšati i objediniti sve procese vezane uz njega, kazao je u utorak predsjednik Vlade Andrej Plenković na konferenciji “Hrvatska na vratima energetske unije”.

Na projektu LNG-a na Krku se intenzivno radi – riječ je o strateškom projektu Vlade, kazao je Plenković te podsjetio kako je EU sporazumom o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju LNG-terminala, koji je potpisan u prosincu prošle godine, dodijelio za njega više od 101 milijun eura.

“Činjenica da je to strateški projekt i Vlada je odlučila ubrzati njegovu realizaciju donošenjem posebnog zakona koji će olakšati i objediniti sve procese vezane uz LNG terminal”, istaknuo je Plenković, dodavši kako tu podrazumijeva i izdavanje koncesija na pomorskom dobru, rješavanje svih imovinsko-pravnih odnosa te studiju procjene utjecaja na okoliš.

Taj terminal je u velikoj mjeri sigurnosni projekt, on će povećati mogućnost opskrbe plinom u srednjoj i jugoistočnoj Europi uključujući Hrvatsku, rekao je premijer te dodao kako će projekt omogućiti djelotvorniju integraciju ključnih infrastrukturnih projekata u ovom području, tj. razvoj i bolju umreženost plinovoda.

Plenković je u svom govoru rekao i kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja EU koja uvozi manje plina nego što ga proizvede tako da domaćom proizvodnjom osigurava više od pola svojih potreba.

Novim Zakonom o tržištu plina, kako je rekao, tržište je u potpunosti liberalizirano s tim da je, po uzoru na druge države članice, djelomično zadržana regulirana cijena plina za kućanstva u obvezi javne usluge.

Cijeli članak možete pročitati na: radio.hrt.hr

Foto: Shutterstock