Vlada je u četvrtak prihvatila prijedloge izmjena i dopuna Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje te Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju. Predrag Štromar istaknuo je da se time nastavlja uvoditi red u sustav i rasterećivati gospodarstvo.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar ocjenjuje da se novim izmjenama zakona nastavlja uvoditi reda u sustav i rasterećivati gospodarstvo od parafiskalnih nameta, a povećava se i konkurentnost u graditeljstvu te olakšava struci obavljanje posla. Dodatna vrijednost tih zakonskih izmjena vidjet će se i u višoj poziciji Hrvatske na Doing Business ljestvici, smatra.

Predložene izmjene zakona odnose se na inženjere gradilišta i voditelje radova, pri čemu se ukida obveza članstva u komori i novčanog nameta koji iz toga proizlazi, a omogućava se dobrovoljno članstvo.

“Kod izmjena zakona vodili smo računa o svim aspektima promjene koje uvodimo i to od sigurnosti pa do tradicije”, poručuje Štromar te napominje da Hrvatska ima čak tristo reguliranih zanimanja, a EU u prosjeku dvjesto.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay