ZAGREB, 31. svibnja 2017. (Hina) – Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u srijedu na HUP-ovom Danu poduzetnika da su pored političke stabilnosti stupovi aktivnosti Vlade gospodarski rast, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova te društvena solidarnost.

Ocijenio je da su u proteklom razdoblju napravljeni vrlo važni iskoraci, istaknuvši smanjene duga, proračunskog manjka i poboljšanje izgleda kreditnog rejtinga iz negativnih u stabilne.

Gospodarski rast je stabilan, raste izvoz, smanjena je nezaposlenosti, povećana zaposlenost, a poticajnije poslovno okruženje rezultira većim interesom stranih ulagača, istaknuo je Plenković, dodajući da je jedna od strukturnih mjera za osiguravanje održivog dugoročnog rasta povećanje proizvodnje.

Podsjetio je da je u travnju bilo 26 tisuća zaposlenih više nego lani, a da je nezaposlenih nakon niza godina manje od 200 tisuća te da će se taj broj u turističkoj sezoni smanjiti za još nekoliko desetaka tisuća.

“Dodatni vjetar u leđa našoj politici dala je odluka Europske komisije o izlasku Hrvatske iz procedure prekomjernog proračunskog manjka. To je posebno važno jer smo na taj način kroz dulji vremenski period pokazali da smo u stanju konsolidirati naše financije”, rekao je, ističući da su i preporuke koje je EK imao nakon pozitivine ocjene Nacionalnog programa reformi istovjetne prioritetima Vlade.

Govoreći o središnjoj temi ovogodišnjeg Dana poduzetnika odnosno promjenama na tržištu rada, predsjednik Vlade je istaknuo da je cilj svih aktivnosti na tom području “stvoriti uvjete za učinkovito, razvijeno i uređeno tržišta rada koje će omogućiti dostojan rad, ali i uvažiti posebne potrebe osoba koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada i to kroz duže vremensko razdoblje”, odnosno mladih, dugotrajno nezaposlenih te osoba s invaliditetom.

Najvažniji dio politike zapošljavanja je paket od devet mjera nazvan “Od mjere do karijere”, za koji je dostupno 1,5 milijardi kuna, odnosno 300 milijuna kuna više nego proteklih godina i to velikim dijelom iz EU-a. Plenković je istaknuo kako će te mjere obuhvatiti oko 50 tisuća ljudi.

No, kazao je, u Vladi su svjesni da u pojedinim djelatnostima nedostaje radne snage.

“Mjerama dodatnog usavršavanja te kvalitetnom suradnjom s gospodarstvenicima možemo osigurati potrebnu radnu snagu te je pritom izrazito važna uloga HZZ-a koji se u planu obrazovanja fokusirao upravo na zanimanja koja nedostaju na tržištu rada, posebno u području turizma, graditeljstva, metalske industrije, brodogradnje i prometa”, rekao je premijer.

Posebno je naglasio kako su tržište rada i mirovinski sustav povezani te da je niz Vladinih mjera usmjeren “osiguranju dugoročne održivosti mirovinskog sustava u prilično nepovoljnim demografskim uvjetima”.

“Stoga ćemo pristupiti izmjeni zakonodavstva u cilju povezivanja dobi umirovljenja i očekivanog trajanja života, obeshrabrivanja prijevremenog umirovljenja, poticanja dužeg ostanka u svijetu rada, te jačanja mogućnosti zapošljavanja prema preostaloj radnoj sposobnosti. Vodit ćemo računa i o primjerenosti razine mirovina i socijalnoj uključenosti u starosti, ali u ovom trenutku je prioritet osigurati održivi mirovinski sustav”, najavio je.

(Hina)