Izvršno tijelo Unije je 1. srpnja predstavilo dugoročnu viziju za ruralna područja sa ciljem da ona postanu snažnija i povezaniija

Želimo li hrvatsko selo spasiti od izumiranja, promjene moraju biti brze i sveobuhvatne, kažu lokalni poduzetnici koji od EU očekuju poticanje infrastrukturnih projekata, digitalnu transformaciju i ekološke programe, obećanja sadržana u dugoročnoj viziji za ruralna područja koju je nedavno predstavila Europska komisija (EK).

Dok se neki vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pitaju hoće li demografski i stručno opustošeno hrvatsko selo uopće opstati, politčari su uvjereni u napredak uz pomoć europskih fondova.

Slavonac Tomislav Haršanji, vlasnik obrta Agro HAHA, kaže da marljivo radi na digitalizaciji poljoprivredne proizvodnje, ali su dosadašnje politike opustošile sela u svakom pogledu, i demografskom i stručnom.

“Ljudi koji su ostali nemaju povjerenja niti kapacitete provesti transformaciju. Osim što sudionici ruralnog prostora zaziru od novih tehnologija, ne raspolažu ni adekvatnom tehnološkom podrškom. Jednostavan primjer – kupim novi traktor, upali se lampica, a čak ni ovlašteni za rješavanje nemaju rješenje. A to je samo vrh sante leda“, rekao je Haršanji Hini.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay