LONDON, 24. veljače 2017. (Hina) – Britansko-španjolska zrakoplovna grupa IAG, u čijem su vlasništvu British Airways i španjolska Iberija, povećala je dobit u prošloj godini unatoč negativnom utjecaju pada vrijednosti funte, javljaju u petak britanski mediji.

Dobit prije oporezivanja porasla je u 2016. godini gotovo za trećinu, na 2,4 milijarde eura. Operativna dobit uvećana je 8.6 posto, na 2,5 milijarde eura, navodi BBC.

Iz IAG-a su izvijestili kako ih je prošlogodišnji pad vrijednosti funte stajao 460 milijuna eura.

Izvršni direktor International Consolidated Airlines Groupa (IAG) Willie Walsh konstatira kako je kompanija ostvarila “dobar rezultat u zahtjevnom okruženju”.

“U 2016. godini smo prevezli više od 100 milijuna putnika, dvostruko više no što su British Airways i Iberija prevezli 2010., godinu dana prije nastanka IAG-a”, istaknuo je Walsh.

Prihodi su im pak smanjeni za 1,3 posto, na 22,5 milijarde eura, a prihodi po putniku za 5,4 posto.

Iz britansko-španjolske grupacije najavljuju da ove godine planiraju otkupiti svoje dionice u vrijednosti 500 milijuna eura.

IAG je u lipnju izdao upozorenje o dobiti, nakon britanske referendumske odluke o izlasku iz Europske unije, a u listopadu su upozorili na mogući rast cijena putničkih karata zbog pada vrijednosti funte.

Avioprijevoznici kupuju gorivo u dolarima, pri čemu je oštar pad cijene kerozina ipak ublažio nepovoljni utjecaj jačeg dolara.

IAG-ovi su troškovi goriva prošle godine pali gotovo 20 posto. Grupa također nastavlja s restrukturiranjem i sa smanjivanjem troškova poslovanja.

Dodaju da ove godine očekuju višu operativnu dobit bazirano na aktualnoj razini cijena goriva i valutnih tečajeva.

IAG ove godine planira uvesti povoljne transatlantske letove iz Barcelone u destinacije u SAD-u, a letove bi obavljala IAG-ova niskobudžetna kompanija Vueling.

Plan je u skladu s onima niskobudžetnih operatera poput norveškog Air Shutllea ASA, koji je najavio deset novih linija između Europe i SAD-a po početnim cijenama od 69 funti.

(Hina)