Nova tvrtka Volkswagena i njegovih partnera, PowerCo, trebala bi postati vodeći europski proizvođač baterija za električna vozila i srodnih tehnologija, s čak šest gigatvornica u Europi do 2030. godine

Volkswagen Grupa je ovoga tjedna položila kamen temeljac u njemačkom mjestu Salzgitter, jugoistočno od Hannovera, gdje će tijekom naredne dvije godine niknuti prva u nizu njihovih gigatvornica baterija. Ulaganje u projekt “baterijske ofenzive” koju Volkswagen ovime pokreće na razini je od 20 milijardi eura. Potencijalna godišnja prodaja generirana tim ulaganjem već sada se procjenjuje na također 20 milijardi eura, uz zapošljavanje barem 20 tisuća ljudi na području Europe, od čega 5 tisuća u Salzgitteru.

PowerCo bi tako trebao postati europski lider u proizvodnji baterija te svojim rješenjima opskrbljivati ne samo Volkswagen Grupu, već i ostatak autoindustrije te druge grane energetskog sektora, primarno izrađujući baterije za električne automobile i pohranu električne energije, dobivene iz obnovljivih izvora, u domovima.

Cijeli članak možete pročitati na: autonet.hr

Foto: Radove je službeno otvorio njemački kancelar Olaf Scholz