Ako se do sredine sljedeće godine ne postigne dogovor o digitalnom porezu na međunarodnoj razini, Europska unija će ga sama uvesti, izjavila je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Naš cilj ostaje konsenzualno rješenje na razini OECD-a i G20. Ali, da ne bi bilo nikakve sumnje: ne postigne li se dogovor o pravednom poreznom sustavu, Europa će djelovati. Novi krajnji rok, sredina 2021. godine, mora biti zadnji, rekla je von der Leyen u svom govoru na godišnjoj konferenciji veleposlanika EU-a.

Na konferenciji koja se ove godine prvi put održava virtualno zbog pandemije koronavirusa sudjeluju veleposlanici 143 Delegacija i Ureda EU-a u svijetu, čelnici vojnih i civilnih operacija EU-a te šefovi predstavništava Europske komisije u 27 zemalja članica.

Mnoge velike digitalne tvrtke iz krize izlaze profitabilnije i s većim tržišnim udjelom nego ikada prije. To je u redu. Ali, naš društveni ugovor očekuje od njih da plate odgovarajući porez kako bi pridonijeli socijalnom tržišnom gospodarstvu. Ne može biti da komercijalni divovi imaju goleme koristi od našeg jedinstvenog tržišta, ali ne plaćaju porez tamo gdje bi trebali, ističe predsjednica Komisije.

Von der Leyen kaže da digitalno gospodarstvo mora služiti svima, a ne samo nekolicini privilegiranih.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay