Europska središnja banka, nakon što je od srpnja deset puta za redom podizala kamatne stope, u četvrtak je odlučila da nema novoga podizanja. Kako će se to odraziti na kretanje novca i kretanje gospodarstva?, glasilo je pitanje Zrinke Grancarić u Dnevniku HTV-a.

‘Mi smo odlučili prvenstveno da nećemo više dizati kamatne stope jer su one podignute za 450 baznih poena ili 4,5 posto u posljednjih nešto više od godinu dana, što je vrlo brz porast kamatnih stopa. U ovom trenutku vidimo da se inflacija spušta, znači da imamo disinflacijski proces i u procesu imamo cijeli niz aktivnosti koje smo radili na tome da se kreditna aktivnost smanji. Kreditna aktivnost se smanjuje, rekli smo da imamo tri kriterija za dizanje kamatnih stopa. Jedno je projekcija inflacije. Drugo je transmisijski mehanizam monetarne politike – koliko su se kamatne stope povećavale, kako smo mi dizali referentnu kamatnu stopu koja je u ovom trenutku depozitna kamatna stopa. Treće je to da gledamo na to kako će se to odraziti na cijelo gospodarstvo’.

Inflacija je još uvijek daleko od onih željenih dva posto. Je li to nedostižno? ‘Nije, ali najvjerojatnije neće biti prije 2025.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Image by aleksandarlittlewolf on Freepik