Udruga Franak informirala je o još jednoj pravomoćnoj presudi za kredit s valutnom klauzulom vezanom uz euro, u kojemu je Addiko banka naplaćivala nezakonito ugovorene kamate koje su mijenjane jednostranom odlukom banke.

-Tužitelj je bio poznati vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon, koji je tako nakon ratne pobjede doživio i pobjedu u miru protiv financijskog okupatora koji ga je pelješio naplatom nezakonitih kamata. Addiko banka tako mora uplatiti Janjiću ukupno oko 40.000 kuna preplaćenih i zateznih kamata te platiti 8.600 kuna sudskih troškova za kredit u iznosu od oko 250.000 kuna – objavila je udruga Franak.

Županijski sud u Osijeku po sutkinji Marijani Žigić potvrdio je 14. rujna 2020. presudu Općinskog građanskog suda (OGS) u Zagrebu, sutkinje Ines Gutzmirtl Špehar, kojom je utvrđeno da je Addiko banka s tužiteljem Janjićem ugovorila nepoštenu i zbog toga ništetnu kamatnu stopu koja se mijenja odlukom banke.

Nadalje, tužitelj se može pozivati na pravno utvrđenje iz kolektivne presude u slučaju franak, mada se ta presuda direktno ne odnosi na valutnu klauzulu vezanu uz euro.

Također utvrđeno je kako prije zaključenja ugovora o kreditu Addiko banka i tužitelj nisu pojedinačno pregovarali o promjenjivoj kamatnoj stopi, te da službenik banke nije na valjan i razumljiv način objasnio postupak formiranja kamatne stope.

Tužitelj nije raspolagao osnovnim parametrima o kojima ovisi kretanje kamatne stope.

I konačno, ugovorena kamatna stopa nije bila određena niti odrediva, te nije bila razumljiva, a niti poštena, i zbog toga je ništetna.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay