NA Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli drugi dan zaredom, nadoknadivši dio velikih gubitaka od prošloga tjedna kada su tržište uzdrmale naznake jačanja inflacije i rast prinosa na obveznice.

Dow Jones porastao je 410 bodova ili 1,70 posto, na 24.601 bod, dok je S&P 500 ojačao 1,39 posto, na 2.656 bodova, a Nasdaq indeks 1,56 posto, na 6.981 bod.

Nakon jučerašnjeg skoka, S&P 500 indeks sada je u minusu 7,6 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu dosegnutu 26. siječnja, dok je prošloga tjedna u jednom trenutku bio na gubitku 11,8 posto u odnosu na tu razinu.

Tržište se polagano stabilizira nakon što su prošloga tjedna naznake jačanja inflacije uplašile ulagače jer bi zbog toga američka središnja banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata, što ne ide u prilog tržištima dionica.

Zbog mogućeg povećanja kamata Feda, prinosi na američke obveznice dosegnuli su prošloga tjedna najviše razine u četiri godine, a viši prinosi štete dionicama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi dio investitora mogao povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Shutterstock