Cijene energije padaju, najavljena recesija u regiji i dalje nije prisutna pa se sukladno tome pojavljuje jasan narativ da je najgora ekonomska šteta prošla i da je europska imovina jeftina.

Stratezi u Deutsche Banku i Morgan Stanleyju kažu da bi euro mogao ojačati na 1,15 dolara, što je više od trenutnog sedmomjesečnog rekorda od 1,07 dolara. Nomura International predviđa rast na 1,10 dolara do kraja mjeseca, dok Gareth Gettinby iz Aegon Asset Managementa planira povećati svoju poziciju u valuti.

Došlo je do dramatične promjene u raspoloženju u usporedbi s 2022., kada je euro pao na razinu dolara. Blage temperature diljem Europe također su uklonile katastrofalne ekonomske scenarije o kojima se pričalo, dajući ulagačima povjerenje da se vrate u regiju. 

Trendovi izvan Europe također idu u prilog ‘bikovskoj‘ tezi. Brojni ulagači očekuju slabost dolara, osobito ako inflacija u SAD-u omekša i Federalne rezerve se približe kraju svog ciklusa pooštravanja. Također se smatra da brz tempo ponovnog otvaranja Kine pomaže europskom gospodarstvu kako se prekidi u opskrbnom lancu smanjuju, prenosi Bloomberg. 

– Rizici pada eura smanjuju se s nižim cijenama plina. Europska gospodarska iznenađenja nastavljaju jačati, dok u SAD-u opadaju – rekao je Gettinby, upravitelj portfelja u Aegonu. 

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay