Na Wall Streetu su prošloga tjedna burzovni indeksi pali, dok se na ostalim najvećim svjetskim burzama trgovalo oprezno jer se ulagači plaše trgovinskog rata nakon što je Washington najavio nove carine na uvoz kineskih proizvoda.
Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 0,7 posto, na 23.932 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,4 posto, na 2.604 boda, a Nasdaq indeks 2,1 posto, na 6.915 bodova.

Pad cijena dionica posljedica je obnovljenih strahovanja ulagača od trgovinskog rata, nakon što je u četvrtak predsjednik SAD-a Donald Trump naložio da se razmotri uvođenje dodatnih carina na kineski uvoz u vrijednosti od 100 milijardi dolara.

Kina je brzo odgovorila da ne želi trgovinski rat, ali ga se ne boji te da će se boriti protiv “jednostranog američkog protekcionizma po bilo koju cijenu”.

Strahovanja od trgovinskog rata pritišću tržište već više od mjesec dana, od kada je Trump prvi put najavio uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija, jer bi te protekcionističke mjere mogle naštetiti rastu globalnog gospodarstva. Tim više što je Kina najavila protumjere istog intenziteta.

Od tada cijene dionica gotovo svakodnevno oštro osciliraju, ovisno o procjenama ulagača da li trgovinske tenzije rastu ili se smanjuju.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu

Foto: Shutterstock