Cijela ova situacije neodoljivo podsjeća na pretkriznu 2008., kada je državama također sugerirano “osiguravanje dovoljne likvidnosti bankama”, što se na kraju pretvorilo u spašavanje banaka novcem poreznih obveznika. Tadašnji premijer Ivo Sanader i ministar financija Ivan Šuker uvjeravali su hrvatsku javnost da će nas kriza zaobići, nakon čega je uslijedilo, kako je analitičar Damir Novotny rekao, tvrdo slijetanje, a BDP nam je u godinu dana od plus šest posto pao na minus šest posto.

Italija je tako donijela seriju financijskih mjera kako bi olakšala situaciju u kojoj se zbog velikog otkazivanja aranžmana našao njihov turizam, a jedna od njih je suspenzija plaćanja socijalnih doprinosa i poreza svim kompanijama u tom sektoru; također predviđa i zakon koji bi uključivao porezne olakšice kompanijama koje prijave pad prihoda veći od 25 posto. A naši čekaju Uskrs.

Gosti jednostavno stoje i čekaju razvoj situacije, pojašnjava predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK-a Boris Žgomba, a krizni plan putničke agencije zasad nemaju. A naši čekaju Uskrs.

U slučaju najgoreg scenarija, odnosno brzog širenja zaraze duž azijsko-pacifičke regije te na razvijena gospodarstva, rast svjetskog gospodarstva mogao bi usporiti na samo jedan i pol posto, što je upola manje od projekcija iz studenog prošle godine, a naša Vlada je zadovoljna gospodarskim rastom koji usporava. I još uvijek čeka Uskrs.

Cijeli članak možete pročitati na: 7dnevno.hr

Foto: Pixabay