ZAGREB, 19. siječnja 2017. (Hina) – Ministar financija Zdravko Marić rekao je u četvrtak nakon sjednice Vlade da je najvažnije da sve transakcije vezane uz Inu ne utječu na rast javnog duga.

Hrvatska Vlada u četvrtak je donijela odluku o osnivanju Savjeta za pregovore s Molom vezano uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini. Savjet će davati smjernice, poduzimati mjere i aktivnosti te predlagati Vladi donošenje odluke vezano uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica Ine koje drži MOL.

Na upit novinara, Marić nije htio komentirati prijedlog Mosta za rješavanje problema otkupa Molova udjela u Ini, navevši da nije upoznat sa svim detaljima tog prijedloga.

“Apostrofirat ću ono o čemu je bilo govora nebrojeno puta i što je meni kao ministru financija jako važan element, a to je da sve vezano uz tu transakciju i realizaciju, potencijalnu i moguću, ne bi trebalo i neće utjecati na javni dug”, izjavio je Marić.

Bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić i saborski zastupnik Mosta u izjavi za  N1 u četvrtak je pojasnio Mostov model za preuzimanje udjela Ine od mađarskog Mola.

“To je model na primjer državne nekretnine d.o.o. Dakle, društvo koje se osniva s posebnom namjerom da u ime države upravlja određenom imovinom. Kada se na njega prebaci dio imovine, tu možemo govoriti i o malim udjelima koji donose određen prihod, na osnovu toga se mogu izdati obveznice. Investitor stječe prihod od tih obveznica, ali ne stječe pravo vlasništva na nešto što je imovina države. Mislim da je taj model prihvatljiv i HDZ-u i Mostu. Osigurava da se imovina koja nije u funkciji ili se njom teško upravlja, sada stavi u pravno upravljanje. Društvo posebne namjere tada upravlja imovinom”, objasnio je Panenić.

Dodao je kako, po njemu, HDZ-ov model (prodaja 25 posto minus jedan dionica HEP-a putem inicijalne javne ponude) nosi određene rizike. “Javnost je vrlo skeptična prema tom modelu. Praksa s IPO-ima pokazala se ne baš dobrim rješenjem za Hrvatsku dosad. Ovo je model iza kojeg svim možemo stati, a ne ugroziti nacionalne interese”, rekao je Panenić za N1.

 

(Hina)