Prijetnja recesije, krize životnih troškova te sve teže otplate gomile privatnih i državnih dugova tri su glavne teme koje će dominirati svijetom u iduće dvije godine, u kojima ćemo se i dalje nositi s posljedicama pandemije covida i rata u Ukrajini, pokazalo je istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), objavljeno pred okupljanje elite u švicarskom Davosu

Global Risks Reportu, u kojem je anketirano 1200 političara, biznismena i akademika, sugerira se da će se svijet do 2025. teško odmaknuti od energetskih, prehrambenih i inflacijskih kriza koje su na vidiku.

Čak sedam od deset ispitanika reklo je da u kratkom roku očekuju nestabilnosti u gospodarstvu i višestruke šokove, a svaki peti ispitanik u idućih deset godina predviđa ‘katastrofalne ishode’.

Najveći je rizik u cijeloj priči kriza troškova života, a dugoročno najveći izazov i dalje su klimatske promjene, pokazalo je istraživanje. Šefica WEF-a Saadia Zahidi za Bloomberg je rekla kako strahuje da svijet ulazi u nemilosrdan vrtlog problema.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay